• Koloseum
  • Vaccination
  • Djungel
  • Hem
  • Kanarieöarna
  • Paris

Minska risken för fästingbett
Fästing

Fästingar brukar trivas i gräs och buskar, särskilt där det är fuktigt. Det går att minska risken att bli biten av en fästing genom att ....

  • använda stövlar och långbyxor, med byxbenen nedstoppade innanför stövelskaften, samt en skjorta som är nedstoppad innanför byxlinningen. Insektsrepellerande medel har en viss effekt.
  • kontrollera kläderna regelbundet och borsta bort eventuella fästingar. Fästingar syns lättast på ljusa kläder.
  • inspektera hela kroppen noggrant efter det att du lämnat ett område där fästingar kan finnas (en fästing i sitt första utvecklingstadie är bara 0,2 mm stor)! På barn sätter sig fästingarna ofta högre upp än på oss vuxna. Titta därför extra noggrannt bakom barnens öron, i hårbotten etc.



Borrelia
Borrelia
Klicka för större bild!
orsakas av en bakterie som finns i fästingens mag-/tarmkanal. Smittan överförs tidigast något dygn efter det att du blivit fästingbiten. Därför är det viktigt att du tar bort en fästing så fort som möjligt. Det finns ännu inte något vaccin mot borrelia.Vanligaste tecknet på en borreliainfektion är en hudrodnad som uppkommer inom någon månad på platsen för bettet. Sjukdomen kan också påverka nervsystemet.Om du misstänker att du blivit smittad med borrelia - kontakta din läkare som enkelt - dock tidigast några veckor efter bettet - kan ta ett blodprov och sedan behandla sjukdomen med antibiotika.




Fästingencefalit (FSME / TBE)
FSME
Klicka för större bild!
är en virussjukdom som orsakar inflammation i hjärnan. Smittan överförs direkt i samband med fästingbettet. Sjukdomen förekommer under vår, sommar och höst huvudsakligen i Stockholms län, Uppland och Södermanland, men även i delar av Västergötland samt i flera län i södra Sverige (se översiktkarta). Även på Åland förekommer TBE.
I Östergötland är smittan mer orienterad till de västra delarna av regionen och de flesta fallen har i stort inträffat i "triangelområdet" mellan Omberg i söder, norra Vättern och Kisa.
TBE förekommer också i Central- och Östeuropa där man också - precis som i Sverige - ser en viss ökad utbredning av sjukdomen.





Vaccination eller ej  -  vår rekommendationspolicy ...
Vaccinera dig
- om du ofta vistas i naturen och tidigare har dragit på dig fästingar i ovanstående områden.
- om du i ovanstående områden har husdjur som drar in fästingar i hemmet.

Vaccinera dig inte
- om du inte vistas i naturen och därmed har extremt låg risk.

Det svåra valet däremellan 
Om du vistas i naturen, men aldrig tidigare har fått fästingbett eller bara enstaka bett under åren är du förmodligen inte så "attraktiv" för fästingarna, vilket naturligtvis också minskar risken för sjukdom. Vi hör då ofta frågeställningen; "men tänk om första fästingen jag får har tbe?". Den risken finns naturligtvis och här måste du ta ett eget beslut. Ingen av oss kan ju sia om vad som händer i framtiden. Du kan överväga vaccination, men det är alltså inte helt självklart.


Om du nu bestämmer dig för vaccination ...

Vi ser utsocknes, tillfälliga, ambullerande aktörer som normalt inte bedriver vaccinations- eller resemedicinsk verksamhet i regionen. Från Läkarhusets sida vill vi se en seriös vaccinationsverksamhet dit du kan återvända även för kommande vaccinationer. Vår journalföring innebär att du som kund hela tiden har koll på dina egna vaccinationer (VaccUp.se) och dessutom får påminnelser inför kommande vaccinationer. Vaccinera dig därför hos en lokalt etablerad vaccinationsmottagning som t.ex. hos oss på Läkarhuset eller Infektionskliniken på US. Då får både du och vi full kontroll över vaccinationerna.

Öppettider och tidsbokning
Förutom våra ordinarie öppettider med drop in, har vi både extra öppet på mottagningen (bokningsbara tider) men också möjlighet att vaccinera sig i fästingbussen. Se alla tider och gå till tidsbokning här!


Grundskydd till personer < 50 år 
Vaccinet ges vid tre tillfällen under loppet av ett år. Två doser med ca en månads mellanrum samt en tredje dos ca 5-12 månader efter den första dosen.
Därefter en ytterligare dos efter tre år och om risken kvarstår ytterligare en dos vart femte år.

Många vaccinerar sig på våren när fästingarna börjar bli aktiva, men då hinner man bara de två första doserna ovan. Av den anledningen är det faktiskt bättre att börja vaccinera sig mot tbe redan på hösten. Då hinner man alla tre doserna inför nästa sommar- och fästingsäsong.

Grundskydd till personer 50+
Ju äldre man blir desto sämre svarar man på vaccinet. Äldre får därför inte riktigt lika bra skydd med bara tre doser som grundvaccination. Till säsongen 2018 har man sänkt åldern för ett "förstärkt" skydd. Tidigare gav man detta till personer över 60 års ålder, men nu gäller alltså från 50 års ålder.
Är du över 50 år
rekommenderar man tre doser initialt under loppet av två - tre månader. De första två doserna ges med ca fyra veckors intervall och en tredje efter ytterligare 1-2 månader. Därefter ges en fjärde dos efter ca 5-12 månader och ytterligare en efter tre år. Den som löper fortsatt risk, kan sedan bibehålla skyddet genom en dos vart femte år.



Ta bort en fästing så snart som möjligt
FästingplockareDet finns många idéer och tankar om hur man skall ta bort en fästing. Använd inte smör, olja, tändstickssvavel eller liknande för att få bort fästingen. Den släpper visserligen greppet om huden efter en tid, men dessförinnan har den troligtvis mått illa av de tillförda preparaten och kräkts upp sitt maginnehåll. Därmed är risken också stor att eventuell borrelia-smitta överförs.
Fästingplockare Pröva istället gärna med en fästingborttagare / fästingplockare (finns att köpa på apotek) eller en fin pincett med vars hjälp du greppar om fästinghuvudet så nära huden som möjligt. Undvik att klämma ihop fästingens bakkropp! Drag till dess att fästingen släpper taget. Tvätta sedan med desinfektionsmedel. Om en liten del av fästingens huvud blir kvar - peta inte med nål! Risken är stor att du att du istället får en infektion på grund av en smutsig nål.